dekorativne farbe

Boje za Zidove - Kako ih odabrati?

Doneli ste odluku da je vreme za krečenje. Promena boje zdova nije mala stvar i važno je da odaberete onu pravu. Boje imaju veliku ulogu u našem životu. A odabir prave boje za zidove može biti upravo ona promena koja je potrebna da Vaš stan ili kuća postane pravi dom.

Unutrašnja dekoracija zidova je često prvi korak u definisanju celokupnog izgleda Vašeg prostora. Krečenje stana nije lak poduhvat, iako tako možda deluje na prvi pogled. No, ukoliko želite da Vaš enterijer oslikava Vas i Vaš ukus, ne treba stvar prepustiti slučaju.

U ovom tekstu ćemo se potruditi da Vam olakšamo i pomognemo pri odabiru boja za Vaš prostor.

Pa da počnemo.

1. Odabir boja za zidove - Odakle početi

Boje imaju ogroman uticaj na naše raspoloženje i osećanja. Iz tog razloga nije uvek najbolje rešenje odabrati samo boju koju “volite”. Već je takođe bitno uzeti u obzir sledeće:

 • Psihologija boje u prostoru -Kako želite da se osećate u svom prostoru? Želite li da boja zidova utiče umirujuće ili želite da postignete drugačiju atmosferu u prostoru? Toplije ili hladnije nijanse?
 • Želite li neutralnu varijantu uz koju ide bilo kakav nameštaj ili če nameštaj biti neutraliniji? Sve su to pitanja koja biste trebali uzeti u obzir pre krečenja.
 • Dekoracija zidova – Da li želite da imate akcentni zid ili zid u drugoj boji ili ćete Vaš stil izraziti kroz dekorativni zid?
 • Boja plafona – boja plafona je često zanemarena površina. No ipak površina koja može uneti novu dimenziju i osveženje u prostoru
 • Tehnika krečenja – dekorativne tehnike krečenja danas pružaju mnogo mogućnosti da unesete lični pečat u svoj prostor. Ukoliko ne želite toliko da eksperimentišete sa bojama, možda je upravo ovo pitanje kome treba da posvetite više pažnje.

2. Krečenje dnevne sobe

Dnevna soba je mesto okupljanja i deljenja porodičnih radosti. Prostorija u kojoj provodite najviše vremena, od odmora, druženja do gledanja tv-a. Stoga, odabir boje za zid u ovoj prostoriji nikako ne treba da bude ishitren.

Takođe, dnevna soba često vrši više funkcija u jednom domačinstvu, zato je preporučljivo da boja zidova bude ili u neutralnijim nijansama ili pastelinim. Naravno to ne znači da ste ograničeni u bilo kom pogledu.

Slobodno se igrajte sa dubljim tonovima i bojama zidova, kao i sa različim stilovima i paletama. Trenutno su najpopularnije sledeće farbe za zid:

 • Siva boja zidova – Siva je već duži niz godina jedna od trendi boja za krečenje stana. Uglavnom se kombinuje sa dosta belih nijansi na zidovima. Ova boja zida Vam ostavlja dosta slobode prilikom odabira nameštaja. Ujedno daje prilično sofosticiran izgled prostoru i unosi dosta svetlosti.
 • Puder roze boja – Ova boja je ujedno lagana, razigrana ali i umirujuća. Vrlo je efektna, a podjednako suptilna u svojoj moći. Odlična je opcija za prostore u kojima želite da odiše ženstvenost i vanvremenski stil.
 • Zelena boja zida – Ukoliko Vam je umirujući efekat na prvom mestu, zelena je boja za Vas. Naročito maslinasto zelena ili boja žada koje su bez obzira na vreme uvek odličan izbor. U zavisnosti od stila koji želite, odaberite i pravu nijansu. Dublje i bogatije nijanse zelene na zidovima će dati pravi aristokratski izgled prostoru. Dok su pastelne nijanse zelene više za one koji vole rustiku.
 • Čisto bela – Bela boja zidova nikada ne izlazi iz trenda. Ona Vam daje potpuni slobodu pri odabiru ostalih elemenata u prostoriji. Takođe u zavisnosti od tehnike krečenja za koju se odlučite, pred Vama je čitav niz mogućnosti.

3. Boje za zidove u kuhinji i kupatilu

Krečenje kuhije i kupatila je možda za nijansu komplikovaniji proces. Pored samog odabira boje, bitna je funkcionalnost prostora kao i ostali elementi u ovim prostorijama.

Pri samom odabiru boje, možete se naravno držati principa o kojima smo govorili ranije. Ono što dodatno treba da imate na umu je tip farbe za zid. Kuhinja i kupatilo su prostori u kome će se zidovi zasigurno više prljati nego u drugim prostorijama. Takođe treba obratiti držati na umu vlagu na zidovima.

Iz tog razloga, preporuka je da odaberete vodoperive boje. Ukoliko ne želite da krečite zidove svaki put kada se prljavština ili fleka nađe na zidu, bitno je da je boja dovoljno izdržljiva. Kuhinju i kupatilo je najbolje farbati akrilnim bojama ili lateksom.

kuhinje u dve boje

4. Farba za trpezariju

Trpezarija, kao i dnevna soba, je mesto okupljanja. Društveni prostor koji treba da odiše odgovarajućom energijom. No, za razliku od dnevne sobe, boja za zid u trpezariji treba da odaje intimniji utisak.

Takođe ukoliko ne raspolažete velikim prostorom, a želite da odvojite trpezariju od drugih, to upravom možete postići odgovarajućom farbom za zid.

Preporuka je da se držite “pozitivnih” boja. Naročito ukoliko želite da stvorite prostor u kome će se Vaši ukućani i gosti osećati opušteno i mirno. Prema psihologiji boja, to su uglavnom toplije boje. Recimo, narandžasta i crvena su boje koje bude apetit i pozivaju na razgovor. Mada se više preporučuju u dozama u vidu akcentnog zida.

Boja zidova u trpezariji ne mora da bude jednolična. Upravo suprotno, stvaranjem kontrasta postižete višestruki efekat.

5. Krečenje spavaće sobe

Spavaća soba je Vaša lična oaza, stoga stvaranje maksimalnog ugođaja za Vas lično treba da bude prioritet. Sama boja zidova treba da odgovara Vama i Vašim potrebama. Da li želite opuštenu i intimnu atmosferu? Ili možda više težite dramatičom prostoru.

To je Vaša spavaća soba i jedina pravila kojih treba da se držite su ona koja sami smislite. Ukoliko Vam je potrebna ideja, evo par predloga:

 • Opuštajuću atmosferu stvaraju sledeće boje za zid: plava boja, siva, ljubičasta ili bež
 • Jarke boje zidova podstiču energičnost, i to su: narandžasta, žuta ili kivi boja kao najčešći oddabiri

Nadamo se da smo Vam makar malo olakšali početak procesa krečenja. Na našem sajtu možete pronaći sve što Vam je potrebno da Vaša kuća ili stan postane pravi dom po Vašim merilima.